News

Simple GK questions and answers about corona virus.

Simple GK questions and answers about corona virus.

The corona-virus is now a global epidemic. Here are some general knowledge questions and answers about Corona virus. Corona virus first started in Wuhan, China. Corona virus has been named Covid-19. So let's take a look at some questions and answers about Corona virus.

GK questions and answers about corona virus (gktoday)

01) Question: What is Corona-virus?

Answer: It is a large family of viruses and it belongs to the family of Nidoviruses.


02) Question: The first case of novel corona-virus was identified in..... 

Answer: Wuhan, Hubei (China).


03) Question: When Corona-virus first identified?

Answer: The outbreak was first identified in Wuhan, China, in December 2019.


04) Question: What is the name given by scientists to Corona-virus before Wuhan city?

Answer: SARS- Cov- 2.


05) Question: What is the name given to the disease caused by corona-virus spread in Wuhan City?

Answer: Covid-19. 


06) Question: Who has declared COVID-19 an epidemic? 

Answer: WHO.


07) Question: Which state became the first state to lock-down due to corona-virus?

Answer: Rajasthan.


08) Question: Corona-virus has started from Wuhan in China, it is located in which province of China?

Answer: Hubai.


09) Question: In which Indian state has full curfew been imposed due to corona-virus for the first time? 

Answer: Punjab.


10) Question:On which day is the public curfew “Janta Curfew” imposed due to Corona-virus?

Answer: 22nd March 2020.


11) Question: When the Indian government announced Corona-virus lock down phase-1?

Answer: 25th March 2020 to 14th April 2020.


12) Question: What is the full form of COVID-19?

Answer: CO- Corona, VI- Virus, D- Disease, 19- 2019.


13) Question: How many days remained Corona-virus lock-down phase-1?

Answer: 21 Days.


14) Question: How many days remained Corona-virus lock-down phase-2?

Answer: 19 Days.


15) Question: How many days remained Corona-virus lock-down phase-3?

Answer: 14 Days.


16) Question: How many days remained total Corona-virus lock-down phase-1, phase-2, phase-3?

Answer: 54 Days. 


17) Question: COVID-19 affects which part of the human body?

Answer: Lungs.


18) Question: Which state became the first state to declare corona-virus as an epidemic?

Answer: Hariyana.


19) Question: What is the name of the test of coronavirus (Covid – 19)?

Answer: RT-PCR.


20) Question: What feature has Whatsapp launched in India to make you aware of Corona-virus?

Answer: Whatsapp Chat Board.


21) Question: What feature Facebook has launched in India to make aware of Corona-virus?

Answer: Corona-virus information center.


22) Question: What new website has Google launched to make you aware of Corona-virus?

Answer: Google.com/covid19.


23) Question: What does the structure of the corona-virus look like when viewed with a microscope?

Answer: Crown.


24) Question: From where corona-virus got its name?

Answer: Due to their crown-like projections.


25) Question: Corona-virus is related to which disease?

Answer: SARS and MARS. 


26) Question: What are the main symptoms of Corona-virus?

Answer: Fever, Cough, and Difficulty in breathing.


27) Question: Which virus is responsible for COVID-19?

Answer: SARS-COV-2.


28) Question: What was the new name of Corona-virus temporarily?

Answer: 2019-nCOV.


29) Question: In which language is the name “Corona-virus” originated?

Answer: Latin.


30) Question: What are the precautions that need to be taken to protect from the Corona-virus?

Answer: Cover your nose and mouth when sneezing.


31) Question: On 11 February 2020 WHO announced an official name for the disease that is causing the 2019 novel Corona-virus outbreak? What is the new name of the disease?

Answer: Covid-19.


32) Question: In which age group the COVID-19 spreads?

Answer: Covid-19 occurs in all age groups. Corona-virus infection is mild in children. Older persons and persons with Pre-existing medical conditions are at high risk to develop serious illnesses.


33) Question: How does Corona-virus transmit?

Answer: When a person sneezes or coughs, droplets spread in the air or fall on the ground and nearby surfaces. If another person is nearby and inhales the droplets or touches these surfaces and further touches his face, eyes, or mouth, he or she can get an infection. If the distance is less than 1 meter from the infected person.


34) Question: A disease that can be transmitted to humans from animals is…………?

Answer: Zoonotic.


35) Question: How long does the virus survive?

Answer: It is not confirmed how long the virus stays, but studies suggest that it may persist on surfaces for a new hour to many days.


36) Question: Which medicine has India exported to America?

Answer: Hydroxychloroquine.


37) Question: Name a clinical trial in which blood is transfused from recovered COVID-19 patients to a corona-virus patient who is in critical condition?

Answer: Plasma Therapy.


38) Question: What does VI in the word COVID-19 mean?

Answer: Virus.


39) Question: How much aid has India announced in SAARC COVID-19 Emergency Fund?

Answer: 10 Million Dollars.


40) Question: Indian Government Launches which app for COVID-19 Tracker App?

Answer: Aarogya Setu.


41) Question: Social app Instagram has launched which feature to make its users aware of Corona-virus?

Answer: Instagram Feed.


42) Question: How many days do the symptoms of corona virus appear?

Answer: On average it takes 5–6 days from when someone is infected with the virus for symptoms to show, however it can take up to 14 days.


43) Question: Has anyone ever been infected with the corona-virus before?

Answer: Coronavirus never before has seen in humans.

Download PDF File


Although the information contained within the post is periodically revised and updated, no guarantee is given that the information provided here is entirely correct, complete, or up-to-date. The texts contained in this post are provided for general information purposes only and do not constitute legal or other professional advice on any subject matter. This post and its contents are provided general knowledge purposed without warranty of any kind.


No comments:

Post a comment

Ads